Montaj usi glisante interior cu sistem Porta
Acest articol este un tutorial de montaj usi glisante interior cu sistem Porta.
Am avut in decursul timpului mai multi clienti care ori nu erau din Bucuresti ori au dorit sa isi monteze singuri usa sau usile glisante. De fiecare data am incercat sa le explic inainte sau prin telefon diferite aspecte tehnice. Un material ilustrat pentru a le servi tuturor celor interesati am pus cap la cap in cele ce urmeaza.
Etapele procesului de montaj usi glisante interior cu sistem Porta
- montajul tocului tunel
- fixarea piesei de sustinere a sinei de glisare
- montajul pervazelor cu particularitatile respective
- instalarea si accesorizarea sinei de glisare
- pregatirea foii de usa cu atasarea reperelor specifice
- atasarea si reglajul foii de usa
- fixarea ghidajului de pardoseala
- asamblarea si fixarea mastii sistemului de glisare
Pasii in ordine a procesului de montaj usi glisante interior cu sistem Porta
Prezentare generala a componentelor unei usi glisante
Totalitatea reperelor unei usi glisante Porta sunt livrate in 3 pachete distincte:
- foaia de usa
- tocul de imbracare numit si tunel, de tip reglabil PS (Portasystem)
- sistemul de glisare Porta
Detalierea continutului acestor pachete va fi facuta mai jos, pe masura ce se ajunge la etapa de montaj corespunzatoare.
ETAPA 1: Montajul usii glisante incepe cu montajul tocului.
Se monteaza tocul fara pervaze, urmand ca acestea sa fie instalate la momentul potrivit.
Tocul se monteaza la fel ca pentru o usa cu balamale, prin lipire cu spuma. Nu voi insista in explicatia montajului acestuia, doar voi prezenta particularitatile legate de tipul glisant de deschidere.
In partea unde va functiona usa glisanta, tocul va fi instalat cu aproximativ 2mm mai iesit fata de planul peretelui. Pe buza superioara ramasa libera se va aseza ulterior suportul pentru sina de glisare.
Chiar daca tocul nu are balamale si usa se fizeaza de sistemul de glisare, tocul este necesar sa fie montat drept in cele 3 planuri. In imagini planul al 3-lea nu este ilustrat.
ETAPA 2: Montajul suportului pentru sina de glisare
Intai se marcheaza locul pentru gaurile pentru suruburilor respectiv diblurilor de fixare. Se pozitioneaza suportul pentru sina de glisare ca in imagine, pe buza superioaraa tocului, la aproximativ 15mm de coltul exterior. Se subintelege ca sensul de deschidere poate fi stanga sau dreapta si se va tine cont de acesta la montaj. Eu prefer sa folosesc pentru fixare suruburi de montaj pentru ferestre. In kitul de montaj sunt prezente niste dibluri care din punctul meu de vedere nu isi au utilitatea.
In imaginea urmatoare am incercat sa fac o „radiografie” a ansamblului pentru a demonstra cota de 15mm.
La masuratoare se poate tine cont de pozitia suruburilor de prindere raportata la suprafata finita a pardoselii pentru a se lua din timp masuri legate de consolidarea sau posibilitatea montajului de usi cu dimensiune standard.
Materialul suport este extrem de important. Recomand beton, lemn sau metal. In cazuri exceptionale se pot monta pe zid din caramida, caz in care este indicat sa fiti pregatiti su ancora chimica pentru a consolida si a umple gauri cu largime prea mare sau din material faramicios in care surubul nu se fixeaza. Voi detalia problema intr-un articol de sine statator pentru ca intalnes pe teren foarte des probleme de acesta natura.
In cazul particular prezentat in imagini, suruburile sunt fixate in grinda de beton.
ETAPA 3: Montajul pervazului dinspre usa.
Pervazul orizontal va trebui decupat in dreptul suruburilor de sustinere a glisantei pentru a se putea monta pe cat posibil mai aproape de fata peretelui.
Elementul vertical de inchidere al usii se fizeaza de pervazul vertical de pe partea corespunzatoare (stanga sau dreapta). Va sugerez sa verificati inainte care este pervazul corect si sa acordati o atentie ridicata pozitionarii in raport cu elementul vertical 60×60.
Elemetul vertical se fixeaza de pervaz cu 5 sau 6 suruburi din kit, de tipul celui ilustrat.
Inaintea lipirii pervazelor va sugerez sa verificati „la rece” cum se „aseaza” si sa tineti cont ca in final laturile verticale sa fie „in boloboc”. Se poate folosi silicon de orice tip pentru fixare din loc in loc dar fara sa exagerati pentru a fixa pervazele pecanalul corespunzator. Nu recomand utilizarea adezivilor puternici sau lipirea „temeinica” a pervazelor. Exista o probabilitate ca vreodata sa fie nevoie ca acestea sa fie demontate. De asemenea daca nu verificati asezarea vizuala si „in boloboc” a pervazelor inainte de lipire s-ar putea sa nu fiti multumiti de rezultat.
ETAPA 4: Instalarea sinei si a accesoriilor de glisare
Gaurile ovalizate in care se prind suruburile de atasare a sinei de glisare permit reglajul mai aproape sau mai departe a usii de planul peretelui respectiv de toc.
Limitatorul cu inchidere prin clips este un reper care mie mi se pare inutil in cazul usii glisante cu sistem Porta. Il montez doar ca fie toate reperele la locul lor, intr-o pozitie „de decor” in care sa nu vina in contact cu caruciorul cu role.
Limitatorul cu tampon este important si pozitia lui finala se determina cand se regleaza usa.
ETAPA 5: Echiparea foii de usa cu accesoriile sistemului de glisare
Urechea de prindere pe surub recomand sa fie montata la aproximativ 150mm de marginea foii de usa, masurata pana in centrul piesei respectiv axul surubului.
Sistemul de glisare Porta poate veni si cu alta forma a urechii respectiv tip de reglaj al surubului suport cu filet metric, in functie de furnizorul sistemului de glisare de baza ales de Porta Doors si NU se poate opta pentru unul sau altul.
La modelele de usa cu sticla, periile autoadezive se vor monta pe foaia de usa pentru a evita efectul neplacut produs de lovirea periei de catre baghetele / sipcile de fixare a geamului, acestea fiind in relief.
Periile se vor monta pe latura de sus si pe latura verticala opusa manerului, pe fata si la marginea usii.
ETAPA 6: Atasarea si reglajul foii de usa
Reglajul principal se face din cele 2 suruburi principale de sustinere. In cazul din imagine surubul dinspre maner se va strange.
Dupa reglaj se vor strange piulitele „contra” pentru blocare.
ETAPA 7: Fixarea ghidajului de pardoseala
Recomand fixarea acestuia intai cu banda dublu adeziva pentru a determina pozitia corecta. Aceasta se poate desface fara urme. Dupa determinarea pozitiei finale, in parchet se pot da suruburi de fixare. In gresie eu evit sa dau gaura si de aceea il fixez prin lipire. O banda dublu adeziva de buna calitate face o fixare suficientde buna in majoritatea cazurilor. Daca este nevoie de o lipire mai solida se poate folosi adeziv epoxi A+B cu uscare rapida sau adeziv elastic gen Sikabond (poliuretanic monocomponent) sau Mamout de la DenBraven.
ETAPA 8: Asamblarea si fixarea mastii sistemului de glisare
Eu prefer lipirea capatului pentru un rezultat mai bun.
Sper ca am fost pe intelesul dumneavoastra si ca detaliile prezentate va vor fi de folos.
Va rog sa imi adresati in formularul de mai jos sugetii, reclamatii sau intrebari.