Cum sa evitati problemele cu golurile de zidarie la usi de interior

Am fost la o masuratoare, pentru golurile de zidarie la usi de interior, in care clientul m-a contactat intr-o faza foarte avansata a lucrarilor de finisaje. De regula in acest stadiu inca se mai pot face diferite retusuri si corecturi ale golurilor, dar cu ceva batai de cap si costuri, materiale si manopera muncitorilor, acestea fiind lucrari care apar in urma consultantei pe care o dau eu la fata locului.

vedere goluri usi dormitoare vazute din cadrul singurul gol OK

vedere goluri usi dormitoare vazute din cadrul singurul gol aproximativ OK

gol usa dormitor langa scara 2

gol usa dormitor langa scara – se vede ca nu avem spalet de zidarie la stanga, latura cu balamalele, si de aceea se va taia din toc fix acolo

gol usa dormitor langa scara

gol usa dormitor langa scara – imbinare necorespunzatoare a gresiei cu parchetul; ca o luam „de-a berbeleacul” pe scara este treaba arhitectului

Bineinteles ca nu intotdeauna sunt binevenite multe dintre observatiile mele pentru ca tendinta fireasca a beneficiarului este sa creada ca lucrarile respective au fost facute bine si ca nu mai are rost sa modifice ceva la golurile de zidarie la usi de interior. Ma gandesc ca si mie mi-ar fi greu daca as fi in locul lui. Dupa o astfel de vizita sa ma aleg cu o mare lista de lucruri si aspecte de rezolvat.

In cazul de fata, beneficiarul a inteles fiecare problemuta dar personalitatea lui tinde mai mult sa gaseasca motive de a se impaca cu ele si de a cauta solutii de compromis pentru a le ocoli si a evita modificari de orice fel. Si mai este si zugravul sau mesterul care are la fel tendinta de a o lua personal cu orice problema aparuta sau sa insiste ca asa i s-a cerut sa faca. Pot sa inteleg si acesta atitudine reticenta si defensiva. Omul va trebui sa piarda timp si nu intotdeauna va fi si platit pentru acesta, mai ales daca a contractat lucrarea pe cantitati si nu ca timp de manopera.

gol usa dormitor albastru fara spalet pe partea cu balamalele

alt gol fara spalet pe partea cu balamalele

gol usa baie jps

baie jos, dechidere posibila doar la exterior fara spalet, dimensiune „aproximativa”, toc care incaleca intrerupatorul

gol de usa baie matrimoniala cu probleme multiple 2

la baia matrimoniala chiar cred ca arhitectul a uitat de usa; se poate deschide doar in exterior spre dulap si nu are spaletul finisat

Probleme peste probleme, cu solutii sau fara cu compromisuri si lucruri facute ca la carte. De unde vin? Fara ezitare va spun ca de la beneficiar. Majoritatea. Prima si cea mai importanta vine de la faza de proiect de arhitectura. Mie imi este usor sa afirm ca arhitectul este prost. Dar poate ca nu este. Poate clientul a cerut intr-un fel sau „s-a sucit” de prea multe ori. Sau poate chiar a facut modificari din mers la proiect fara sa fie de specialitate si la sfarsit s-au adunat erorile si se regasesc in detalii.

Sa nu intelegeti ca tin partea arhitectilor. Nu. Parerea mea este formata. „Farmacisti”. O sa explic in repetate randuri teoria mea….

gol usa baie etaj

aici solutia este sa se micsoreze golul sau sa se mute ca sa nu decupam tocul dupa cada sau cada dupa toc; usa se va deschide spre cada

gol usa baie etaj 2

gol usa baie etaj – cam ce ar presupune mutatul acestui gol

gol usa baie etaj 4

imbinarea necorespunzatoare gresie / parchet

Cum se face ce aproape de fiecare data ma intreb daca la sfarsitul lucrarii vine ca o surpriza faptul ca mai trebuie si usi. Ca trebuie prevazute si pregatite golurile de zidarie la usi de interior. Si de ce ma rog sunt asa de complicate? De ce nu mergem toti la magazin sa le luam din raft si sa le agatam de perete si gata.

Momentul pentru comanda usilor nu este optim. Este tarziu. La noi dureaza minim 4 saptamani si in stadiul acesta pare mult. Pare pentru ce de fapt clientul nu s-a mutat decat peste 5 luni de la stadiul gasit….

finisaj gol usa la partea superioara

finisajul golului la partea superioara poate fi o problema daca arata asa si golul este mai mare decat trebuie

Recomandarea mea este sa ma chemati dupa ce peretii sunt tencuiti (ca sa nu zic ca nu ar strica o intrebare cand casa este doar in stadiul de proiect) sa masor si sa discutam la fata locului toate detaliile de pus la punct sau de modificat.

cat de drepti sunt peretii la o casa noua

cat de drepti sunt peretii la o casa noua

[author-box-2]